Tudtad, hogy az immunrendszered 70%-a az emésztőrendszeredben van?

 Ezért, ha itt nem jól működik valami, akkor az hatással van az egészségünkre!

"A halál a belekben lakozik", mondta Hippokratész.

Ezért aztán nagyon nem mindegy, hogy milyen minőségű táplálékot fogyasztunk, fontos az elfogyasztott étel minősége, na és a napi testmozgás! 

Ez bizony nagyon is összefügg azzal, hogy hogyan érezzük magunkat.

A belek falát átszövő nyirokrendszer, ami az immunanyagokat szállítja, az összes nyirokanyag 70%-át jelenti. 

Amikor a belek egészségéről beszélünk, a probiotikumok is fontos szerepet játszanak ebben.

A hasznos baktériumok napi ajánlott mennyiségének bevitelét - például joghurt, erjesztett ételek vagy táplálékkiegészítők által oldhatjuk meg, ezáltal is segítve az emésztőrendszer és a belek egészséges működését. 

Az a szó, hogy probiotikum az "élő baktérium" kifejezésre utal, aminek jótékony hatásai vannak az emberi szervezetre. A kapszulákba zárt legtöbb probiotikum fagyasztva szárítva van, de nagyon is élnek! 

De én azt gondolom talán szerencsésebb választás, ha a napi ajánlott mennyiséget erjesztett étel formájában, vagy élőflórás kefir, joghurt formájában vesszük magunkhoz.

Ha a beleinkben nem jól működik valami, rossz a felszívódás,  rossz az ürítés, ez mind-mind  hatással van az immunrendszerünkre. 

Ha a bélflóránk nem egészséges, akkor sok fontos nyomelem és ásványi só felszívódása hiányos. A testünk az ásványi anyagokat és nyomelemeket csak szerves formában képes feldolgozni. Ezekhez a fontos anyagokhoz pedig úgy jutunk hozzá, hogy a vastagbélben lakozó bélflóra mikrobáinak valamelyike átalakítja a szervetlen ionokat szerves anyaggá, úgyhogy az iont a maga enzim rendszereihez kapcsolja, és így fehérjékhez kapcsolódóan válnak szervessé a szervetlen nyomelemek és ásványi anyagok. 

Tehát egészséges bélflóra nélkül nem juthatunk hozzá a számunkra oly fontos, és létfontosságú nyomelemekhez és ásványi anyagokhoz.

Ezért nagyon fontos, hogy fokozottan figyeljünk a bélrendszerünk állapotára. Ahhoz, hogy jól működő immunrendszerünk legyen, magának a bélrendszernek tisztának, és hidratáltnak kell lenni. A bélflórát is karban kell tartani, kellő mennyiségű víz, zöldség, gyümölcs fogyasztással lehet segíteni, óvni kell a felesleges antibiotikumoktól, tartósítószerektől és egyéb más mérgektől. Biztosítani kell a béltartalom szabad áramlását, azzal hogy a béltartalomban van elég rost, és a rostok által kötött víz.

Kiderült: akinek jó a bélflórája, azt nem dönti le a Covid. Az erről szóló teljes cikket itt olvashatod >>
Nagyon fontos, hogy vigyázzunk a bélflóránkra, és ebben nagy segítségünkre lehet a Myco Veggie is!

Étvágycsökkentő hatása miatt is kedvelni fogod! Súlyproblémákkal küzdesz? (Nem vagy egyedül, sajna vagyunk így többen!) A Myco Veggie-vel  kiválthatsz egy vacsorát! Keverd el sovány joghurtban vagy kefirben és így fogyaszd!

A DXN Myco Veggie EU por

Gondosan válogatott gyógynövények, gombák, zöldségek, gyümölcsök, valamint kínai zöld tea és spirulina keveréke. Alacsony zsírtartalmú, koleszterinmentes, vízoldható és nem vízoldható rostokban gazdag. 

A termék 400 g-os kiszerelésben kapható. A megfelelő hatás érdekében a mellékelt adagolókanállal kimért port keverhetjük, joghurtba, kefirbe.

Fontos: a sok víz fogyasztása!

Hozzáadott cukrot, tartósítószert, színezéket, más adalékanyagot nem tartalmaz.

Összetevői: nyálkás útifű (Plantago psyllium) mag, zeller (Apium graveolens) mag, kislevelű eperfa (Morus microphylla) levél, páfrányfenyő (Ginkgo biloba) levél, gyömbér (Zingiber officinale) gyökértörzs, indiai citromfű (Cymbopogon citratus), shii-take gomba (Lentinula edodes), csoportos álpereszke (Lyophyllum decastes), májusi pereszke (Calocybe gambosa), kínai süngomba (Hericium erinaceus), nyári laskagomba (Pleurotus pulmonarius), kukorica (Zea mays), lime (Citrus aurantifolia), narancs (Citrus sinensis), Spirulina platensis, kínai tea (Camellia sinensis) levél, mandarin héj (Pericarpium Citri reticulatae), fahéj (Cinnamomum zeylanicum) kéreg, csillagánizs (Illicium verum) termés, szegfűszeg (Eugenia caryophyllus) virág.

Egészséges bélflóra nélkül nem juthatunk hozzá számunkra létfontosságú, különösen saját fehérjéink felépítésében létfontosságú nyomelemekhez és ásványi anyagokhoz. 

A Myco Veggie kúra-szerű alkalmazásával segíthetünk a bélbolyhok tisztán tartásában, így elősegítheti a tápanyagok jobb felszívódását is.

A termékben található összetevők közül a legfontosabbak a bolhafű vagy nyálkás útifű (Plantago psyllium) és a zeller (Apium graveolens) termése (magja), a kislevelű eperfa (Morus microphylla) valamint a páfrányfenyő (Ginkgo biloba) levele.

A nyálkás útifű vagy bolhafű (Plantago psyllium)

Az útifűfélék termését (magját) évszázadok óta használják mind az indiai gyógyászatban (āyurveda), mind a hagyományos kínai gyógyászatban. Főként hasmenés, aranyér, székrekedés, vizelési problémák és az emberek életkörülményeinek javulása során megjelenő magas vérnyomás kezelésére ajánlják.

 Az európai népi gyógyászatban a XVI. század környékén jelent meg a bolhafű használata.

Főbb hatásai: hasmenés esetén a magok magukba szívják a fölös folyadékmennyiséget, ezzel normalizálva a széklet állagát székrekedés esetén, bő folyadékkal bevéve enyhe hashajtó hatású aranyér esetén enyhíti a fájdalmat, az aranyeres vérzést és a viszketést is. Koleszterinszint csökkentő.

A zeller (Apium graveolens)

A zeller kaszattermése (Apii fructus), ősidők óta használt természetes vizelethajtó. Az ókori görögök a győztes atlétáknak zellerbort adtak. 

A hagyományos indiai gyógyászatban a zeller termését vizelethajtónak, valamint megfázásra, influenzára, emésztési zavarok megszüntetésére, ízületi gyulladásra, továbbá a máj és lép betegségeinek kezelésére használták. Főbb hatásai: vizelethajtó, simaizom görcsoldó, nyugtató, antibakteriális, antifungális.

A páfrányfenyő (Gingko biloba)

A páfrányfenyő az ősi nyitvatermők egyedüli fennmaradt képviselője. Dél-kelet-Kínában őshonos, magassága a 30 métert is elérheti. Hazánkban főként díszfának ültetik. Levelei 3-4 cm hosszú nyéllel és 4-8 cm széles, legyezőszerű levéllemezzel rendelkeznek. A hagyományos kínai gyógyászatban aszthma, magas vérnyomás, fülzúgás, szív koszorúér elmeszesedés esetén alkalmazzák.

A ginkgo levél főbb gyógyhatásai: Leginkább kivonatokban alkalmazzák. Növeli az agy oxigén hiánnyal szembeni toleranciáját, védi az agyszövetet a gátolt vérellátásból és hipoxiából származó hatások következményeitől, gátolja az agyödéma kifejlődését ill. gyorsítja annak visszafejlődését. Növeli az emlékezőképességet, tanulási képességet, antioxidáns hatású. A fenti hatásokért első sorban a diterpének és a flavonoidok felelősek. A ginkgo levélből készült kivonatokat és egyéb készítményeket a hivatalos gyógyászatban is használják. A levél drog a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben és a 6. Európai Gyógyszerkönyvben is szerepel.

 

FONTOS: a DXN MycoVeggie EU por 23,26% nyálkás útifűmagot tartalmaz. Az útifűfélékre allergiások a termék fogyasztását kerüljék!

FONTOS: A zellermag használata vesegyulladásban szenvedők esetében ellenjavallt.

FONTOS: A termék 8,14% Ginkgo-levelet tartalmaz. Szedése során ritkán, átmeneti jelleggel enyhe gyomorpanaszok, fejfájás vagy allergiás reakciók előfordulhatnak. Acetil-szalicilsavat és véralvadásgátlókat rendszeresen szedők esetében a Ginkgo-tartalmú termékek használata megfontolandó.

Az ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépd túl!
Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot!
Gyermekek elől elzárva tartandó!
OÉTI 6879/2010

Szeretnél rendelni?

 

Források:

CASTELMAN, Michael: Gyógynövény enciklopédia : Alapvető útmutató a természet gyógyszereihez. [2. kiad.]. Budapest : Esély Kiadó, 1995. pp. 344-347.
CASTELMAN, Michael: Gyógynövény enciklopédia : Alapvető útmutató a természet gyógyszereihez. [2. kiad.]. Budapest : Esély Kiadó, 1995. pp. 412-415.

[Dr.] TÓTH László: Gyógynövények : Drogok : Fitoterápia. 4. kiad. [Debrecen]: Debreceni EgyetemiNyomda, 2009. p. 474.

További felhasznált irodalom:
ABRAHAM, Zara D., MEHTA, Tara: Three-week psyllium husk supplementation : Effect on plasma
cholesterol concentrations, fecal steroid excretion, and carbohydrate absorption in men. In: The American Journal of Clinical Nutrition, 1988. vol. 47. Issue 1. pp. 67-74.
CASTELMAN, Michael: Gyógynövény enciklopédia : Alapvető útmutató a természet
gyógyszereihez. [2. kiad.]. Ford. dr. Bélai Iván, dr. Székács András. Budapest : Esély Kiadó, 1995. (The Healing Herbs). 477 p. ISBN 963 5830 31 9
Gyógynövényekkel az egészségért : Gyógynövények, növényi drogok és készítményeik
ismerete. Szerk. Dr. Kéry Ágnes. 4. változatlan utánnyomás. Budapest : Kereskedelmi és
Idegenforgalmi Továbbképző Kft., 2005. 253 p. ISBN 963 637 201 2

Gyógynövénytár : Útmutató a korszerű gyógynövény-alkalmazáshoz. Szerk. Szendrei
Kálmán, Csupor Dezső. Budapest : Medicina Könyvkiadó Zrt., 2009. 563 p. ISBN 978 963
226 226 0
MOESGAARD, Flemming et al.: High-fiber Diet Reduces Bleeding and Pain in
Patients with Hemorrhoids : A Double-blind Trial of Vi-Siblin®. In: Diseases
of the Colon and Rectum, 1982. vol. 25. Issue 5. pp. 454-456.
ODY, Penelope: Kínai gyógynövények. Ford. Nyuli Kinga. Budapest : Scolar Kiadó, 2007.
Titkok nélkül. (Secrets of Chinese Herbal Medicine). 223 p. ISBN 978 963 9534 91 9
[Dr.] SZABÓ László Gy.: Gyógynövény-ismereti tájékoztató : gyógyszerészeknek :
orvosoknak : kertész- és agrármérnököknek : biológiatanároknak. Baksa : Schmidt
und Co. : Pécs : Melius Alapítvány, 2005. 302 p. ISBN 963 218 185 9
[Dr.] TÓTH László: Gyógynövények : Drogok : Fitoterápia. 4. kiad. [Debrecen] :
Debreceni Egyetemi Nyomda, 2009. 588 p. ISBN 978 963 472 916 7