Oroszlánsörény

Az oroszlánsörény gomba (süngomba) az egyik leghíresebb gomba a keleti történelemben és a hagyományokban. A különös nevét egy fordítási hibának köszönheti. A kínai neve majomfej gomba, és ezt az írásjelet fordították oroszlánnak. Több néven is ismerik, általában mindenhol a szokatlan alakjáról keresztelték el. 



A Hericium erinaceus (kínai süngomba, oroszlánsörény gomba, Lelley könyvében: petrezselyemgomba). Érdekes módon előszeretettel használják étkezési célra is,  mert nagyon finom. A francia konyhában is igen gyakran előfordul. 

A gomba kínai neve: majomfej gomba, a kínai kultúrában is fejedelmi ételnek számít.
A japán neve: Yamabushi-take a gomba rejtőzködő életmódjára utal, hisz a (főleg buddhista) hegyi remetéket nevezik japánul yamabushi-nak.
A gomba első nyugati említése 1794-ben történt és C.H. Persson nevéhez fűződik.

Főbb hatóanyagai:

  • poliszacharidok, pl. különböző β-glukánok
  • adenozin
  • oleinsav
  • fehérjék és aminosavak, az esszenciális aminosavak közül a fenil-alanin, hisztidin, leucin, izoleucin, lizin, treonin és valin megtalálható benne!
  • nyomelemek és ásványi anyagok, pl. foszfor (P), vas (Fe), kálium (K), kalcium (Ca)
  • B1- és B2-vitamin

A hagyományos kínai gyógyászatban máig használt gyógygomba hatásait számos modern kutatás támasztja alá.

Modern kutatásokban is bizonyították ennek a gyógygombának az idegsejtekre gyakorolt előnyös hatásait. Hatóanyagai elősegítik az idegsejtek regenerálódását, az idegrostok növekedését, így egyike a természetben megtalálható agyserkentőknek. Ezáltal hasznos kiegészítő terápiás lehetőséget kínál az olyan idegrendszeri megbetegedések terén, mint az Alzheimer-kór, vagy a Parkinson-kór vagy a szklerózis multiplex.  Idegesség, alvászavarok,  depresszió, stressz esetén is hatásos lehet ez a gyógygomba.  

Mellékhatásmentes agyserkentőt keresünk? Erre a legalkalmasabb a süngomba! A legjobb választás! Ez a gyógygomba közvetlenül az agyban fejti ki hatását, ugyanis az agyi idegek növekedését, tehát az idegsejtek növekedési faktorát stimulálja, valamint elősegíti a perifériás idegrendszer regenerálódását és működését. 


Kínai, japán, koreai és amerikai kutatók munkái alapján a süngomba az alábbi hatásokkal bír:

  • mikroba ellenes
  • tumor ellenes, fékezi a tumorok növekedését (a természetes ölősejtek, T-sejtek és B-sejtek, valamint a makrofág-függő immunválaszok stimulálásával)
  • immunmoduláns (aspecifikus immunstimuláns)
  • antioxidáns hatású
  • vérzsír- és vércukorszint csökkentő
  • időskori elbutulás (demencia) ellenes hatás, a hericinon C és H, valamint az erinacin A és I tartalma miatt
  • a süngombát ajánlják neuropátia ellen is

A hagyományos kínai gyógyászatban elsősorban gyomor- és bélbántalmak, valamint ideggyengeség és általános kimerültségi állapot kezelésében használják.

Az összes ismert gyógygomba közül ez az egyetlen gomba, amely javítja az agy egészségi állapotát.

Gyógyászati célokra évszázadok óta használják Kínában és Japánban.

A legenda szerint, akik rendszeresen fogyasztják, az oroszlánsörény gombát (süngomba) hatására acélidegekkel és kiváló memóriával rendelkezhetnek, mint egy oroszlán!

A legjelentősebb és legértékesebb tulajdonsága az a képessége, hogy ösztönzi az idegi növekedési faktor (NGF) szintézisét és elősegíti az idegsejtszövetek kialakulását! A megnövekedett NGF termelés javíthatja az agy funkcióit, lassítja az öregedési folyamatokat, így gátolja az időskori szenilitás, a Parkinson, az Alzheimer-kór, és a Sclerosis Multiplex kialakulását. De sikerrel kezeltek már Chron-betegeket, valamint gyulladásos bélbetegségben szenvedőket is vele! Antioxidáns hatású, és erősíti a szervezet természetes védekező mechanizmusát.

Hatóanyagainak köszönhetően csökkentheti a szervezetben a vércukor szintet és a vérzsírszintet is.

Klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy az oroszlánsörény gomba (süngomba) gazdag poliszacharidokban, daganatellenes hatású, főleg a gyomorban, a vastagbélben és a nyelőcsőben és erősíti az immunrendszert! Javítja a gyomor és bélrendszer funkcióit, segíti az emésztési tónusokat, hatékony a székrekedés megelőzésében, és a gyomor- vagy nyombélfekély megakadályozásában! Emellett szerepet játszik az idegsejtek regenerációjában, antioxidáns hatása révén szabad oxigéngyököket hatástalanít.

Gyomorgyulladás esetén nagyon hatásos gyulladáscsökkentő.   

Nézzük, mitől olyan különleges az oroszlánsörény gomba:  

  1. Hatással lehet az ideg, és bélrendszerünkre.
  2. Mivel az oroszlánsörény gomba ösztönzi az idegi Növekedési Faktor (NGF) szintézisét, segíti az idegsejtszövetek kialakulását (pontosan ezért adható a kisiskolás gyermekeknek).
  3. Gátolja az időskori szenilitást, dementiát (időskori elbutulás).
  4. Alzheimer-kór megelőzésében is segíthet!
  5. Általános kimerültségi állapotok és ideggyengeség kezelésére használják a hagyományos kínai gyógyászatban több ezer éve.
  6. Az oroszlánsörény gomba jótékony hatással van az emésztésre és a bélrendszerre, megszüntetheti a refluxot, javíthatja a gyomor és bélrendszer funkcióit
  • +1 És nem utolsó sorban GÁTOLJA AZ ÖREGEDÉST :)

Az oroszlánsörény gomba hatása

A korai kutatások tanúsága szerint, ha egyre több agyi ködöt érzel, ahogy öregszel, az oroszlánsörény gomba tisztítja az elmédet, valamint helyreállítja a memóriát és a mentális funkciókat. A gomba segít karbantartani az agysejteket, és visszaszorítja az idős korral együtt járó kognitív hanyatlást. Klinikai kísérlet tanúsága szerint, melyet 40 év feletti nőkkel végeztek, úgy tűnik, hogy az oroszlánsörény gomba enyhíti a depresszió és szorongás tüneteit. 

Szeretnél rendelni?