Feketekömény (Nigella sativa)
" A természetes egészségért..." A fekete kömény, apró, de nagyon hatékony!
Feketekömény ( kerti katicavirág), a varázslatos fűszernövény
Főbb hatóanyagai: kb. 30% egyszeresen és többszörösen telített zsírsavak (magban, köztük linolsav, olajsav és ezek gliceridjei), keserűanyagok (pl. szaponin), 0,4-1,4% illóolaj, arginin, szterol.
Hatásosan alkalmazható:
- szénanátha,
- ételallergia,
- pollen,
- por,
- állatszőr,
- asztmás rohamok csökkentése, és erésségének mérséklése,
- gyulladáscsökkentés,
- erős vírusölő,
- baktériumölő,
- megfázásra,
- tüdőgyulladás kiegészítő kezelésének segítésére,
- olaja bőrgyógyászati problémákban is eredményesen használható.
Kiválóan
serkentheti az emésztési folyamatokat, és egyben szélhajtó, puffadás
gátló
tulajdonsággal is rendelkezik. Segíthet feloldani és kiüríteni a
letapadt nyálkákat a belekben. Emellett gyomor- és bélhurut esetén is
hasznos lehet a használata, valamint az elgombásodott bélrendszer
megtisztítására is nagyon hatásosan alkalmazható.
A népi gyógyászatban is használatos felfúvódás ellen, és a gasztronómiában is használják, sós sütemények, savanyú káposzta, péksütemények, főzelékek, káposztás ételek fűszerezéséhez. Az indiai, arab, és a török konyha is előszeretettel használja.
A tudósok, kutatók egyetértenek abban, hogy a kömény a legsokoldalúbb gyógynövények közé sorolható.
Közel-keleten, Ázsiában, Afrikában évszázadokon át használták gyógyszerként.
A gyomor, a vese, a máj kezelésére, gyulladáscsökkentésre, az immunrendszer erősítésére, érzéstelenítésre, és a sort még hosszasan lehetne sorolni.
A magocska enyhén hagymaízű, illata a szurokfűre és a borsra emlékeztet.
A fekete kömény magja az ókortól fogva kiemelt jelentőségű. Az i.e. XIV. században élt Tutankhamnon 1922-ben feltárt síremlékében is megtalálták. A Bibliában Ézsaiás könyvében is említik [Ézsa 28:25-27], Mohamed próféta pedig a beszédeit tartalmazó egyik hadísz tanúsága szerint a következőt mondta róla: "Használd a fekete magot, mely minden betegséget gyógyít, kivéve a halált."Tudod-e hogy:
- A fekete kömény magja az arab, indiai és török konyha egyik legértékesebb fűszere,
- Íze enyhén a hagymáéra emlékeztet,
- Megtörve a fekete borséra és az oregánóéra hasonlít,
- A Közép-Keleten a kenyérfélék tetejére szórják,
- A fekete kömény magja mind a Kínai Gyógyszerkönyvben,
- Mind az India Ayurvedikus Gyógyszerkönyvében megtalálható,
- A fekete kömény helyenként hazánkban is termesztett,
- A fekete kömény a híres bengáli öt fűszer keverék egyik alkotórésze