Cordyceps - kínai hernyógomba

A Himalája viagrája

A Cordyceps - gyógygomba vitamintartalma igen magas, megtalálhatjuk benne a K-vitamint, az E-vitamint, a B-vitaminokat, szénhidrátokat, zsírsavakat, és a DNS felépítéséhez elengedhetetlen nukleotidokat is tartalmaz.

A Cordyceps sinensis a hernyók alakjára emlékeztető gomba, a neve is innen származik.

Ez a gombafaj 3000 méter feletti magasságokban él, Tibet és Kína mocsárvidékein, hegyeiben. Igen goromba élőlénynek nevezhetjük, mert hernyókon, rovarokon élősködik, mégpedig úgy, hogy behatol a gazdatest szöveteibe. Gorombasága ellenére igen fontos eleme a kínai gyógyításnak már évszázadok óta. Nemcsak afrodiziákumként (a férfierő megőrzésére) használják, hanem a tüdő, a vese, a szív, vagy a tuberkulózis kezelésében is. De májvédő, tumormegelőző és libidónövelő hatása is ismert.

A National Geographic készített egy videót arról, hogyan alakul ki a Cordyceps.


További érdekességeket lehet olvasni a National Geographic cikkében magyarul:


A Cordyceps sinensis, vagy más néven kínai hernyógomba erősíti az immunrendszert és vitalizál, ugyanis a sejtekben lévő mitokondriumokban - ahol az energiatermelés zajlik - növeli az energiaszintet. Kutatási eredmények bizonyítják, hogy a gombakivonat hatóanyaga pozitív hatással van az asztma és más légzőszervi megbetegedések kezelésében, karbantartja a szívet és az érrendszert, valamint a diabétesz kiegészítő terápiájában, is igen hasznos, de segít erectilis disfunkció (merevedési zavar) esetén is. Szintén Japánban kutatják a gomba máj- és vesevédő szerepét.

A gomba növeli a szervezet teljesítőképességét. Jótékony hatása van a magas vérnyomásra, a magas vérzsírszintre, valamint stresszes állapotra.

Krónikusan legyengült, kimerült személyeknél is bizonyítottan hatásos. A Cordyseps sinensis erősíti a fitoösztrogének hatását, továbbá javítja a szervezet oxigén felhasználását, erősíti az immunrendszert, karban tartja a szívet és az érrendszert, valamint jó antioxidáns hatású, így hatékonyan veszi fel a harcot a szervezetben keletkező káros szabad gyökökkel.

A cordyceps gombát évszázadok óta alkalmazzák Kínában, és az egyik leghatásosabb gyógynövénynek tartják az energiaszint és az általános életminőség javítására.

Akkor került a nyugati kutatók figyelmének középpontjába, amikor kínai sportolók az 1993-ban Németországban megrendezett Szabadtéri Atlétikai Világbajnokságon kilenc világcsúcsot döntöttek meg. Ennek eredményeképpen teljesítménynövelő hatása legendássá vált, és az elit atléták között a legkeresettebb táplálékkiegészítők közé került. Mára mind több és több aktív életmódot folytató ember fedezi fel magának az energiaszint, az általános életerő és az állóképesség javítása terén.

Szárazanyagának 8-9%-a zsír, 25-26%-a fehérje, 18-19%-a élelmi rost, 28-29%-a szénhidrát, tartalmaz még vitaminokat és ásványi anyagokat is.

A gomba és a különböző eljárásokkal előállított micélium massza legfontosabb hatóanyagai a nagy- és kismolekulájú poliszacharidok (közülük legismertebb a kordicepssav).

Vizsgálatok támasztják alá, hogy fogyasztása elősegítheti a szervezet oxigén-felhasználását, felerősítheti a szervezet immunválaszait. Hozzájárulhat a vérzsírszint megfelelő szinten tartásához, a koleszterin- és triglicerid-szint csökkentéséhez, végső soron a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez. Antioxidáns hatású, részt vesz a szabad gyökök okozta káros oxidatív hatások, így az öregedési folyamatok gátlásában, elősegítheti egyes baktériumok és gombák szaporodásának, fejlődésének gátlását.

A cordyceps gyógygomba csodájának a hatásköre rendkívül széles:

Nagy adaptogén képességgel rendelkezik: mellékhatások nélküli természetes antibiotikum, sok kórokozóra elnyomó hatással van (staphylococcus, streptococcus, pneumococcus stb.).


  1. Szabályozza az immunrendszert, ezzel növeli a szervezetünk ellenálló képességét különböző betegségekkel szemben.
  2. Csökkenti az immunrendszer túltengését, genetikai szinten kijavítja annak zavarait olyan autoimmun betegségek esetén, mint a szklerodermia, a vörös bőrfarkas, reumatoid ízületi gyulladások és reuma, az immunokompetens szervek működésének normalizálásával.
  3. Gyulladásgátló hatású, nem gyengébb, mint a nem szteroid hormonok (pl. hydrocortison).
  4. Növeli a szervezet ellenálló képességét az oxigénhiánnyal, méreganyagokkal és nagy fizikai megterhelésekkel szemben, antioxidáns hatású.
  5. Aktívan méregteleníti a szervezetet, többek között eltávolítja a gyógyszer maradványokat.
  6. Daganatellenes hatása van, mivel serkenti a fehérvérsejtek aktivitását, és helyreállítja szintjüket a vérben, enyhíti a sugár- és kemoterápia mellékhatásait.
  7. Szabályozza a máj, a vese és a tüdő működését.
  8. Javítja az anyagcserét az összes szerv szöveteiben.
  9. Csökkenti a lipidszintet a vérben, továbbá a koleszterinszintet is.
  10. Szabályozza a trombocitaszámot a vérben, akadályozza a vérrögök kialakulását és elősegíti az eloszlásukat.
  11. Szabályozza a kalcium és foszfor egyensúlyát a vérben.
  12. Kis mértékben tágítja a vérereket, ezzel javul a szív és a tüdő vérellátása, de javítja más szervek és a szövetek mikrocirkulációját is.
  13. Fiatalító (mostanában divatos kifejezéssel "Anti-Aging") hatású.

Hivatalos források, szakirodalmak:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Cordyceps 

Babulka P.: A XXI. század gyógyítói: a gombák. [elektronikus dokumentum]. 2005.

Cordyceps füzet: Összeállította: Fődi Attila, Dr. Babulka Péter, Dr. Szabó László Gy.

Lapozd át a cordycepset ismertető füzetet itt! > Kattintásra megnyílik a füzet. 

 

A CORDYCEPS GYÓGYGOMBA HATÁSA A TELJESÍTMÉNY FOKOZÁSÁRA

 Miért használják a sportolók a cordycepset?

A nagyobb energiaszint, vitalitás és állóképesség elérése érdekében. Mióta egy edző bevallotta, hogy a kínai atlétikai válogatott rekordokat döntögető futóit ezzel etette, a sportolók igen nagy becsben tartják. A kutatások pedig alátámasztották hatásosságát, továbbá a szív- és érrendszerre, valamint az immunrendszerre kifejtett járulékos hatásaira is fényt derítettek.

Javítja az energiaszintet és állóképességet:

A sejt mitokondriumokban (a sejtek "energiatermelő gyára") növeli az energiatermelést.

Növeli a tüdő oxigénfelvevő kapacitását.

Növeli a glükóztermelő enzimek mennyiségét a májban, ami ezáltal az izmok számára nagyobb mennyiségű elérhető glükózt biztosít.

Hogyan működik? 

A cordyceps a teljesítmény növelését az ATP szintjének növelésén keresztül éri el, ami egy, a sejt mitokondriumában található energiamolekula. A vércukorszintet is csökkenti, mivel tartósítja a glikogént a májban, és megnöveli az oxigénfelvételt. Végül, a májban található glükóztermelő enzimek mennyiségét is növeli, ami több hozzáférhető glükózt biztosít az izmok számára. Az aktív hatóanyagok a cordycepin (deoxyadenosine) és a cordycepic sav (mannitol).

A cordyceps az oxigénfelvétel hatékonyságának növelésén és az alacsony oxigénszint ill. magas savszint által okozott károsodások elhárításán keresztül is kifejti hatását. 

Azok az állatok, amelyek cordycepset kaptak, 50%-kal hatékonyabban használták fel az oxigént, jól tolerálták az alacsonyabb oxigénszintet és az acidózist (az edzés közben sav képződik a testben, ami fáradtsághoz és fájdalmakhoz vezethet), valamint háromszor tovább éltek, mint azok, amelyek nem kaptak cordycepset. Idősebb pácienseken végzett kutatások során a cordyceps növelte a hidegtűrő képességet, növelte a légzésfunkciót, javította a memóriát és a koncentrációs képességet, valamint a libidót is. Mindezek a hatások a javuló szív- és érrendszeri, valamint légzési funkciókkal függenek össze. Az ATP fent említett szerepén keresztül az energiaszintet is növelte.

Növekvő vitalitás

Számos kutatás kimutatta, hogy a cordyceps növeli a vitalitást a vörösvértestek enzimaktivitásának növelésén és a tüdő egészségének és kapacitásának növelésén keresztül. Ráadásul a jelek szerint megnöveli testünk tűrőképességét a stresszel szemben, és segíti testünk legerősebb antioxidánsának, a SOD-nak (szuperoxid dizmutáz enzim) a működését.

Javuló regeneráció és egészséges szív

Mivel erős antioxidánsokat tartalmaz, a Cordyceps javíthatja a szív- és érrendszer működését, és elősegítheti az oxigén és a tápanyagok szállítását, valamint az izmok működése során keletkező felesleges anyagok eltávolítását. A szívverést is stabilizálja, minimalizálva ezzel az aritmiás hibákat. Ezenfelül javítja a vérkeringést és kiegyenlíti a vérnyomást is. És ez még nem minden! Csökkenti a rossz koleszterin (LDL) és növeli a jó koleszterin (HDL) szintjét - egy kutatás során közel 17%-os csökkenést dokumentáltak!

Erősebb immunrendszer

A cordyceps ugyancsak erős immunrendszer-erősítő hatással is bír, mivel növeli a vértestek termelődését a csontvelőben. Megnöveli az úgynevezett poliszacharidok szintjét, amelyek különösen fontosak az immunrendszer javulása szempontjából. A CO-1 például erős tumorgátló anyag. A cordyceps a makrofágok működését is javítja, amelyek felfalják a káros mikrobákat és rákos sejteket.

Kínában a Cordycepset a vesék frissítőjeként tartották számon, amelyekről azt gondolták, hogy a szexuális működést, az erőt, izzadást és a hidegtűrést befolyásolják. Ezért aztán a libidó növelésére, testhőmérséklet befolyásolására és hidegtűrés elősegítésére ajánlották. Kutatások azt mutatták, hogy javítja a vese működését, és erősíti az immunrendszert a vesetranszplantáción átesett betegek esetében azzal, hogy a fertőzéseket gátoló T-sejtek szintjét visszaállítja. Ugyancsak hasznos lehet a máj egészségének szempontjából, és a hepatitis elleni védekezésben is segíthet.

A cordyceps történelmi múltra tekint vissza, és a tudomány támogatását is élvezi. A nyugati emberek közül előbb az élsportolók, majd az olyan, aktív életmódot élő emberek is - az élet minden területéről - felfedezték maguknak, akik nem csupán a teljesítményt, hanem a vitalitásukat és energiaszintjüket is növelni akarták. 

A cordyceps gomba tudományosan is igazolt tulajdonságai:

A Cordyceps sinensis elősegíti az immunrendszer működését és a szervezet ellenálló képességét.
(Forrás: Dr. Zhu at the Journal of Alternative and Complementary Medicine 1998)

A cordyceps akár 40%-kal növelheti a sejtszintű oxigénfelvételt.
(Forrás: Lou Y, Liao X, Lu Y. Cardiovascular pharmacological studies of ethanol extracts of Cordyceps mycelia and Cordyceps fermentation solution. Chinese Traditional and Herbal Drugs 1986;17(5):17-21,209-213)

Egy tanulmány szerint a Cordyceps sinensis képes lehet a krónikus vesebetegségben szenvedő betegek állapotát jelentősen javítani már egy hónap Cordyceps sinensis készítmény fogyasztása után is.
(Forrás: Jiang JC, Gao YF. J Administration Traditional Chinese Med 1995;5(suppl):23-24)

A Cordyceps sinensis képes lehet a sejtszintű energiát (ATP/IP hányados) drámaian növelni (akár 55%-kal).
(Forrás: Reported XU C.F et al in ZHU J-S, Halpern GM, Jones K. The Scientific rediscovery of a precious ancient Chinese herbal regimen: Cordyceps sinensis: Part I. J Alt Comp Med 1998;4(3):289-303)

A Cordyceps sinensis képes lehet a rákos betegekben a tumor nagyságát csökkenteni. Kínai és japán kutatók vizsgálták a Cordyceps sinensis rákos daganatokra gyakorolt jótékony hatásait. Egy kutatás során az 50 tüdőrákos beteg 46%-ában volt tapasztalható a tumor méretének csökkenése. Japán kutatók szerint a Cordyceps sinensis növeli az immunrendszer működését, és ezáltal a szervezet ellenálló képességét a rákos sejtekkel szemben. Állításukat egérkísérletekkel bizonyították.

A cordyceps javíthatja a szív működését. Több tanulmány is arra az eredményre jutott, hogy a Cordyceps sinensis csökkenti a szívritmuszavarokat

A cordyceps segíthet a koleszterinszint normalizálásában. 4 tanulmány azt mutatta, hogy a Cordyceps sinensis képes az összkoleszterin szintet 10-21%-kal, a trigliceridet 9-26%-kal csökkenteni, ugyanakkor a jó koleszterint (HDL-koleszterin) 27-30%-kal növelni.
(Forrás: Reference 1, Chapter "Effects on blood lipid metabolism and arteriosclerosis", 299 - 301. o.)

A cordyceps javíthatja a légzésfunkciót. Számos tanulmány igazolja, hogy a Cordyceps sinensis képes csökkenteni több, a légzéssel összefüggő betegséget, mint pl. a krónikus bronhitisz, vagy az asztma.
(Forrás: Reference 2, Effects on the Respiratory System, 429-432. oldal)

A Cordyceps sinensis csökkenti a fáradtságot, növeli a fizikai teljesítőképességet, az ATP szintézist.

A Cordyceps sinensis védi szervezetünket a káros szabad gyökökkel szemben.
(Forrás: Reference 1, Chapter "Äntisenescence and Oxygen-Free Radical Scavenging Activity")

Kérdésed van?