Cocozhi, a finom ganodermás kakaó

Dél-Amerika északi részének trópusi esőerdőiből, főként az Amazonas és Orinoco vízrendszerének ártereiről származik a kakaó (Theobroma cacao), gyümölcse a kakaóbab, az élelmiszeriparban fontos szerepet tölt be: a kakaóvaj, a kakaópor és a csokoládé alapanyagaként kerül felhasználásra.

Nemcsak ősszel, és nemcsak a szottyos, esős, időben szeretjük a Cocozhi kakaót!

Gyerekek és felnőttek egyaránt kedvelik!

Egy pár mondatban beszéljünk a kakaóról, olyan finom, hogy igazán megérdemli, hogy megismerjük az eredetét! 

"A  kakaó vagy kakaófa (Theobroma cacao) a mályvafélék (Malvaceae) családjába tartozó faj. Gyümölcse, a kakaóbab, az élelmiszeriparban fontos szerepet tölt be: a kakaóvaj, a kakaópor és a csokoládé alapanyagaként kerül felhasználásra. Amerikában a bennszülöttek már régóta ismerték a kakaófát. A kakaóbabot izgatószernek, tápszernek és pénznek egyaránt használták. A maják kezdték el termeszteni i.e. 1500 körül. Mire Cortez megérkezett Mexikóba, a kakaó elterjedési területe őshazájának sokszorosára nőtt, így Peruba is eljutott. A legenda szerint a kakaó volt az aztékok szent madara, a kvézál eledele. Az utolsó azték uralkodók palotájában halmokban gyűlt a Tlalelolco piacán és egyebütt is pénz helyett használt kakaóbab, ami jóval az európai invázió után is fizetőeszköz maradt.

A maják, később az aztékok és az inkák már négyféle kakaóitalt ismertek. Ezek egyikét, a sokoatlt (a nahua indián név jelentése "habos víz"; ebből származik a "csokoládé" szó) kakaóból, kukorica- vagy maniókalisztből, mézből, vaníliából és vízből készítették. A magvakat borító fehér terméshúst csemegeként ették, a termés más részeiből használati tárgyakat és szereket (terméshéj → kanalak, pohár, edények; levelek → háztető; kakaóbab → gyógyszer) gyártottak."
A kakaó elterjesztésének kulcsfigurája egyes források szerint Kolumbusz, mások szerint Cortez volt. Bárkinek is van igaza, a spanyolok hozták be a kakaót Európába, és innen került tovább Afrikába, Ázsiába. A 16. században rendszerint porrá őrölt kakaóporból, ánizsból, szegfűszegből és fahéjból kevert kakaómasszát szállítottak hajókon Európába, ahol csokoládéitalt főztek belőle. Az első csokoládéfőző 1580-ban nyílt meg Spanyolországban. A forró csokoládé a 17. század közepén, a teával egyidőben terjedt el Európában. Ekkor még rendkívül drága csemege volt, amiért arannyal kellett fizetni. Az osztrák és francia nemesek a spanyol udvarból vették át divatját - divatról lévén szó, legalább annyian ellenezték, mint ahányan éljenezték. Linné istenítette, ezért adta neki a Theobroma, azaz "az istenek eledele" latin nevet. Clusius, híres francia botanikus ellenben azt mondta: "a kakaó csak a disznóknak való."

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Kakaó_(növényfaj)

A kakaó hatása a szervezetünkre

Cortes a kakaó szervezetre gyakorolt hatását a katonáin vette észre, mivel a katonák harci kedve megnőtt a kakaó elfogyasztása után, sőt még az állóképességük is javult.

 A bennszülöttek a kakaót afrodiziákumként is használták. A kakaónak igen sok pozitív élettani hatás van.  

A kakaó igazi csodaszer! Értékes tulajdonságait az alábbiaknak köszönheti:

  • több mint 300-féle különböző értékes vegyületet tartalmaz
  • az ásványi anyagok és vitaminok bőségesen tartalmaz, megtalálható benne a foszfor, a magnézium, a réz és a kálium, valamint az A, B1, B2, B6, B12, D- és E-vitamin.
  • erős antioxidáns tulajdonságokkal is bír, a benne lévő flavonoidoknak és polifenoloknak köszönhetően. Ezért hatásos alapanyag a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek megelőzésében.
  • teobromin- és alacsony koffeintartalmának köszönhetően élénkítő hatású, serkenti a mentális aktivitást. Ezért igen hatásos tud lenni megerőltető szellemi tevékenység, vagy éppen a vizsgaidőszak alkalmával.
  • kevesen tudják, de a kakaónak kb. 20 százaléka élelmi rost, ami segítheti az emésztést

Felhasznált részei:

  • mag (Cacao semen),
  • a magból készült por (Cacao pulvis),
  • a magból nyert kakaóvaj (Theobromae/Cacao butyrum)

A kakaó mag és a belőle készült por főbb hatóanyagai:

  1. fermentált magban 1-2% teobromin,
  2. 0,2-0,3% koffein,
  3. nyomokban teofillin,
  4. kb. 5% katechin-cserzőanyag,
  5. polimer procianidin,
  6. 50-60% zsíros olaj.

A kakaó fő hatóanyaga, a teobromin, megtalálható a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben [Theobrominum, Ph. Hg. VIII. 2389, 4422, 7522]

A kakaót elsősorban fűszerként használják. A wellnessiparban masszázshoz is elterjedt, mert a magas kakaóvaj tartalmú csokoládéban található hatóanyagok bőrtisztító, bőrápoló és méregtelenítő hatással rendelkeznek. A kakaóvaj teobromin tartalmánál fogva külsőleg segíti a zsírégető folyamatokat. A flavonoidok gátolják a bőr öregedéséért felelős szabad gyökök képződését. 

Ennyi bevezető után most ismerjük meg a DXN egészséges, ganodermás finomságát, a Cocozhit!

A Cocozhi a gyerekek és felnőttek kedvence lett, a legfinomabb kakaóból és Ganoderma kivonatból állították össze. Az egész család számára kiváló ital  télen forró csokiként, nyáron hidegen fogyasztható. Könnyen elkészíthető!  A tasak tartalmát egy csésze max. 80°C-os forró vízbe el kell keverni és már kész is az élvezetes, finom, egészséges, ganodermás ital, ami igen jó hatással van szervezetünkre. 

Összetevők: növényi eredetű tejszín, cukor, sovány tejpor, malátakivonat, kakaópor, Ganoderma-kivonat, vanillin

Cukrot és sovány tejport tartalmaz. Nem tartalmaz mesterséges színezőanyagot és tartósítószereket.

Miért ajánlom? 

Egyszerű a válaszom: mert finom és egészséges ital. Támogatja az immunrendszert a benne található ganodermának köszönhetően. Energiát és jó közérzetet ad, segíthet átvészelni a megfázással, vírusfertőzéssel járó időszakokat. A benne levő ganoderma gyógygomba összes hatását élvezhetik a gyermekek, és az egész család.

Így egy egészségtudatos életvitelben a táplálkozás fontos része lehet.
 A DXN ganodermás kakaót  te is megvásárolhatod! 

Szeretnél rendelni?