A spirulina

A maja civilizáció már a IV. századtól ismerte ezt a csodálatos, és igen tápláló algát....

A királynő

A maják már a IV. századtól ismerték, és rendkívüli, magas tápláló értéke miatt fogyasztották. A XVI. században az aztékok mindennapi eledeléül szolgált. A spanyol hódítók szerint a tavakból kihalászott zöld algából készített süteményfélét két lepény közé téve, valamint szárított formában fogyasztották. 
 
A Spirulina alga, tudományos nevén Spirulina platensis, vagy Arthrospira platensis, természetes körülmények között, magas karbonát tartalmú, lúgos közegben, élővizekben, tavakban, tengerben előforduló kék-zöld alga. Mikroszkópikus élőlény, mely nevével ellentétben inkább a baktériumokkal áll rokonságban. Az algákkal ellentétben nem rendelkezik körülhatárolt sejtmaggal, viszont klorofill tartalmának köszönhetően a növényekhez hasonlóan fotoszintézist végez (fény segítségével széndioxidból és vízből szőlőcukrot állít elő). Spirál alakú fonalakat alkot, erről kapta a nevét. A fonalak telepekben tömörülnek.
 
A múlt század hatvanas éveiben európai kutatók feljegyezték, hogy a Szahara déli részén élő bennszülöttek a Csád tóból gyűjtött Spirulina algát a napon megszárítják, majd főzve, vagy sütve fogyasztják.

Az élővizekben termesztett, vagy vadon termett Spirulina tisztasága, táplálóanyag tartalma nem egyenletes, hanem változó.

Mivel a Spirulina jellemző tulajdonsága, hogy a vízben lévő szennyeződéseket magához köti, az élővizekből gyűjtött Spirulina fogyasztása aggályos.
A DXN saját spirulina-farmja
 
Ebből a medencéből közvetlenül megy az alga a feldolgozóhelyre, ahol hideg sajtolással a hatóanyagok megtartásával készül a kiválóan emészthető DXN Spirulina! 
 
A DXN a laboratóriumaiban többszörösen válogatott Spirulina törzseket ellenőrzött körülmények között, tápanyagokkal dúsított, tiszta vízben, medencékben termeszti. Ezek a medencék a szabadban vannak, mivel a napfényre szükség van a jó minőségű Spirulina termesztéshez. A Spirulina alga fotoszintézist végez; a fény összegyűjtésével a magas karbonát tartalmú vízben, a széndioxidból és a vízből szőlőcukrot képes előállítani. A termesztett Spirulina algát szárítják és kíméletesen porítják. A Spirulina feldolgozása teljes körű minőség-ellenőrzés mellett, a DXN saját GMP (Good Manufacturing Practice - Helyes Gyártási Gyakorlat) minősítésű gyárában történik. Ez biztosítja a DXN Spirulina kiváló minőségét, és magas biológiailag aktív hatóanyag tartalmát.

A DXN Spirulina lett a legjobb táplálék-kiegészítő és a "Brand of the Year Award 2010" díjat nyerte el, amelyet Yousuf Raza Gilani, Pakisztán miniszterelnöke adott át.

A Spirulina tápanyag hozama oly magas, hogy nincs még egy olyan alga, vagy magasabb rendű növény, mely egységnyi területen képes a Spirulinához hasonló mennyiségű biomassza, szárazanyag, fehérje és tápanyag előállítására.

Éppen ezért egyre többet olvashatunk róla a mezőgazdasági és élelmiszeripari szakirodalomban is, mint szuper élelmiszerről, a tökéletes táplálékról, a jövő élelmiszeréről. Sőt, a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdasági - és Élelmiszer tudományi Karán Mosonmagyaróváron algatörzseket tartanak fenn és szaporítanak tudományos céllal. Nemzetközi kutatások folynak különböző algákkal - Spirulinával is -, mint a növénytermesztésben alkalmazható tápanyagokkal.

Az immunerősítés verhetetlen bajnoka a spirulina alga. 

Számos területen bizonyult rendkívül hatékony segítőtársnak, így kiváló étvágycsökkentő hatása által nagy segítség a fogyni vágyóknak. Kiválóan serkenti az emésztést, komoly szerepe van a rákmegelőzésben, az inzulinszint normalizálásában és a vitalitásunk megőrzésében.

Mintegy 4000 hatóanyaga által - amelyek közül is említést érdemel a magas ásványi anyag, omega-3 zsírsav, Gamma-linolsav (GLA), fehérje és klorofill tartalma -minden túlzás nélkül elmondható, hogy Földünk talán legértékesebb tápláléka. De amiben szinte teljesen verhetetlen, az a spirulina alga immunerősítő hatása, hiszen a spirulina kiváló vírusellenes hatással is rendelkezik, tudományos kísérletek igazolják, hogy a herpesz-, influenza- és a HIV-vírusok terjedését is jelentős mértékben gátolhatja.
 
  • Normalizálja a bélflórát, antibakteriális hatással bír.
  • Csökkenti a vérnyomást.
  • Megelőzi a szabad gyökök megjelenését.
  • Csökkenti a lipid- és koleszterinszintet, helyrehozza a kolineszteráz aktivitását.
  • Erősíti az immunrendszert.
  • Ellenáll a rosszindulatú képződményeknek.
  • Elősegíti a terhesség bekövetkeztét és normális lefolyását.
  • Normalizálja az anyagcserét, többek között a fehérjéét.
  • Segíti a szervezet pH-ját lúgossá tenni.
  • Könnyen emészthető, természetes vas forrás!
  • Természetes vitaminforrás!
  • Vérképző és vitalitásnövelő.
  • Méregtelenít.
  • Csökkenti az étvágyat.
  • Segíti az emésztést.
  • Lúgosítva segíti a fogyást.
  • Összetevői kedvezően befolyásolják az étvágytalan gyerekek növekedését.

Hivatalos források, szakirodalmak:

Spirulina füzet: Összeállította: Fődi Attila, Dr. Babulka Péter, Dr. Szabó László Gy. 

Lapozd át a spirulinát bemutató füzetet itt!

A Spirulina: étrend kiegészítő

A Spirulina - mikroszkopikus vízinövény, több mint 500 millió éve terem a földön, az emberi szervezet számára rendkívül értékes anyagok kombinációját tartalmazza.
Némely közülük meglehetősen ritka és a növényi élelmiszerekben gyakorlatilag nem található meg. A WHO adatai szerint a spirulina tápértéke nagyobb bármilyen ismert élelmiszernél vagy orvosi készítménynél. A legjobb "super food"-ok (= szuper élelmiszer) egyikének nyilvánítja. A NASA űrutazások alkalmával is használja, mivel koncentrált formában tartalmaz sokféle vitamint és nyomelemet. A spirulina képes visszaadni a sejtek energetikai memóriáját: a meggyógyult sejt elfelejti az elszenvedett betegséget. A Kísérleti Radiológiai Intézet adatai szerint a spirulina szedésekor már egy hónap alatt 67%-kal csökken a stroncium mennyisége a szervezetben. Majdnem ilyen gyorsan tisztul ki a cézium-137 is

 
A Spirulina olyan élelmiszer, amely a hagyományos étrend kiegészítését szolgálja, és koncentrált formában tartalmaz tápanyagokat, valamint táplálkozási, illetve élettani hatással rendelkező anyagokat. A Spirulina 2-300 biológiailag aktív összetevőt tartalmaz. Ezek a bioaktív anyagok nem közvetlenül egy-egy betegségre, vagy kórokozókra vannak hatással, hanem elősegítik a méreganyagok kiürülését a szervezetből, másrész gazdag tápanyagforrásként a szervezet kiegyensúlyozott működését támogatják. Ezáltal a szervezet képes egyensúlyba kerülni, és ezt az állapotot fenntartani. A vese kiválasztó, méregtelenítő tevékenységének biztosítása érdekében a Spirulina fogyasztással párhuzamosan megfelelő mennyiségű víz bevitele is szükséges. 

Összetevői:

1. Proteinek: fehérjék, részarányuk eléri a 60-70%-t. Könnyen beépülnek (65-80%), a sejtek fő építőanyagai. A fehérjehiány fáradtságot, étvágytalanságot, növéskéslekedést, és a vízegyensúly felborulását okozza.

2. 18 aminosav, köztük 8 pótolhatatlan.

3. Vitaminok: B1, B2, B5, B6, B9, B12, A, E, C, PP és mások.

4. Mikroelemek: vas, jód, kalcium, nátrium, kálium, réz, magnézium, mangán, cink, foszfor, szelén, króm, vanádium. A króm a perifériás idegrendszer számára nagyon hasznos. A vanádium részt vesz a zsír- és szénhidrát-anyagcserében, a krómmal együtt javítja az inzulin-anyagcserét, serkenti az inzulin termelését. A szelén sorvasztja a ráksejteket, lassítja az öregedést.

5. Nukleinsavak (DNS és RNS), amelyek a legfontosabb funkciókat töltik be a genetikai információ tárolásában és átadásában.

6. Klorofill: a szerves vas forrása. Zöld vérnek is nevezik. Méregtelenítő hatással rendelkezik, megtisztítja a vért az ártalmas anyagoktól és a salakoktól.

7. Enzimek: serkentik a bőr anyagcseréjét és a sebek gyógyulását, feltétlenül szükségesek az emésztéshez, az agy működéséhez, a szervek és a szövetek regenerációjához. Minden szerv és szövet rendelkezik saját enzimkombinációval, mert minden egyes enzim csak egy biokémiai folyamatot aktivál. Az enzimek nagyon hőérzékenyek, és magas hőmérsékleten bomlásnak indulnak. Emiatt ahhoz, hogy a szervezet elegendő enzimmennyiséghez jusson, nyers élelmiszereket kell fogyasztani.

8. Többszörösen telítetlen zsírsavak - köztük a gamma-linolénsav, amelyet az Omega-6 típusú savakhoz sorolnak. Csökkenti a magas vérnyomást, részt vesz a zsír anyagcseréjében, serkenti a sejtek szaporodását, erősíti az immunrendszert, megelőzi a gyulladásos folyamatokat, a szív- és érbetegségeket.

9. A fikocianin lassítja a rákos sejtek szaporodását, serkenti az immunrendszert.

10. Mannitol.

11. A Q10-hez hasonló koenzim az ételből energiát nyer és elosztja azt a szervezet minden egyes sejtjében.

 

Miért érdemes spirulinát fogyasztani?

Csökkentheti a vér koleszterinszintjét és azon belül is a káros hatású LDL-koleszterin koncentrációját, miközben növeli az érvédő HDL-koleszterin arányát. Antioxidánsai védhetik a szervezetet a rákkeltő szabad gyököktől, erősítik a szervezet immunrendszerét, lassíthatják az öregedés folyamatát. Enzimjei segítik az anyagcsere és az emésztés egyensúlyának fenntartását. A spirulina, tartalmaz egy fito tápanyagot, ami az agy és az idegek sérülése esetén képes lehet segíteni azokat az újra felépítésben. Ezért alkalmazzák Alzheimer és Parkinson betegségek kezelésében. A Spirulina és a Chlorella esetében is több klinikai kísérlet igazolta, hogy hatékonyan csökkenti a rák kialakulásának veszélyét és meglévő daganatok esetén is hatékony kezelés lehet. Csökkentheti a fáradtságérzetet. Komplex vitamin- és ásványianyag-tartalma nagyban támogathatja egészségünket. Elsősorban béta-karotinból, D-, K- ill. B-12-vitaminból, valamint vasból, mangánból és magnéziumból tartalmaz jelentős mennyiséget. A szervezetben A-vitaminná átalakuló béta-karotinnak különösen gazdag forrása. Már 1-2 g spirulina fedezi napi A-vitamin- szükségletünket. Növelheti a hasznos baktériumok (elsődlegesen a laktobacillusok) részarányát a bélflórában.Telítetlen zsírsavai és B-vitaminjai kedvezően befolyásolják a haj és a bőr állapotát. Baktérium- és vírusellenes tulajdonsága révén bizonyos bőrbetegségek (pl. pikkelysömör, herpesz, pattanások) ellen is hatékonyan alkalmazható. Gátolhatja továbbá pl. az influenza vírusának szaporodását. Rákellenes hatását ma is nagy erőkkel kutatják. Fikocianin tartalma jótékonyan hat a csontvelő regenerációjára, ezért fogyasztása különösen ajánlott sugárkezelések után. Ennek azért van különös jelentősége, mert a fikocianin növényekben egyáltalán nem fordul elő. Csökkentheti a nehézfémek és egyes gyógyszerek vesekárosító hatását,mivel jelentős mennyiségű esszenciális aminosavat és a növényi táplálékokból teljes mértékben hiányzó B12-vitamint tartalmaz, a vegetáriánusok ideális táplálékkiegészítője. Összetevői kedvezően befolyásolják az étvágytalan gyerekek a növekedését. Kismamák is fogyaszthatják. 
 

Afrika középső részén, a Csád-tó vidékén a bennszülöttek nem ismerik a modern kor betegségeit - szinte mindig egészségesek, és majdnem mindegyik hosszú életű. Az életmódjukat kutatva a tudósok megfigyelték, hogy a bennszülöttek az étkezésekhez a tóban található vízinövényeket is felhasználják. Ezeket a növényeket is spirulinának hívják.

Az algákban az élethez szükséges szinte minden anyag megtalálható, természetes egyensúlyba rendezve. Egyetlen mesterséges vitaminokkal, ásványi anyagokkal ellátott étrend-kiegészítő sem tudja utánozni ezt a természet alkotta összhangot.

A spirulina alga több mint 100 éltető anyagot tartalmaz. Vitaminokat, ásványi sókat, fehérjéket, és más alap szükségleteket kielégítő anyagokat.

A spirulina a legértékesebb és a legharmonikusabb táplálék az emberi szervezet számára, 1 grammja egyenértékű 1 kg zöldség tápértékével.

1 g Spirulina tápláló anyag tartalma 1 kg zöldségének felel meg, ráadásul lágy, vékony sejtfala miatt, könnyebben emészthető, mint a zöldségek. A táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek előszeretettel "superfood", azaz "szuper élelmiszer" jelzővel illetik. Közismert, hogy a Spirulina a NASA űrhajósainak étrendjében is szerepel. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO, gyermekek és felnőttek számára is biztonságos, tápláló élelmiszerként javasolja a Spirulina fogyasztását. A Spirulina bőséges tápanyagforrás, esszenciális aminosavakban gazdag. Ezért fogyasztása csökkenti az éhségérzetet, elősegíti az egészséges testsúly kialakulását.

 
Dato' Dr. Lim Siow Jin a királyról (Ganoderma) és a királynőről (Spirulina)

 

A Spirulina biológiailag aktív hatóanyagai

  • 18 féle aminosav, benne valamennyi esszenciális aminosav,
  • vitaminok; B1, B2, B5, B6, B9, B12, A, E, C, béta-karotin.
  • ásványi anyagok;
  • mikroelemek;
  • pigmentek; fikocianin, klorofill,
  • nagy molekulasúlyú poliszacharidok,
  • szulfolipidek,
  • zsírsavak; omega 3, és omega 6
A Spirulina biológiailag aktív összetevői fontos szerepet töltenek be az immunrendszer megfelelő működésében, a méregtelenítésben, a vérnyomás szabályozásában, a vérképzésben, és az anyagforgalomban.  
 
A Spirulina az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaz; vitaminokat, ásványi anyagokat, és mikroelemeket, antioxidánsokat, valamint fehérjéket és aminosavakat. Köztük esszenciális aminosavakat is, amelyeket az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért azokat a táplálékkal szükséges felvenni. Említésre méltó a Spirulina igen magas, 50 százalékos fehérjetartalma (szárított állapotban majdnem 60 százalék), valamint omega 3 és omega 6 zsírsav-, valamint klorofill tartalma.

A poliszacharidok, a fikocianin és a béta-karotin támogatják az immunrendszer működését. Fokozódik a csontvelő aktivitása, megnő a makrofágok és a T-limfociták száma, aktívabban és nagyobb számban pusztítják el a kórokozókat. A vörösvértestek száma is emelkedik, ez segíti a sejtek oxigénhez jutását, és természetes működését. A fikocianin gyulladáscsökkentő, és fájdalomcsillapító hatású.

A klorofill méregtelenítő hatású, segíti a sejtek regenerálódását, lassítja az öregedést. Az omega 3 csökkenti a káros koleszterin szintet. Gátolja a vérlemezkék összetapadását, ezzel megelőzi a vérrögképződést. Ezáltal csökkenti mindazon kórképek előfordulásának esélyét, amelyekben a vérrögképződés szerepet játszik (trombózis, embólia, infarktus, valamint stroke).

A klorofill elősegíti a máj, az epe, a vastagbél, a teljes emésztőrendszer, a nyirokrendszer (nyirokvezetékek, nyirokcsomók), a légzőszerveink (tüdő, légcsövek, orr, orrüreg, torok), a vizeletkiválasztó rendszer (vesék, hólyag, húgycső), a bőr (verejték-, könny- és faggyúmirigyek) méregtelenítési folyamatait.

Olyan alapos méregtelenítést végez, hogy azokat a régóta elraktározott és zsírral körbevett savas melléktermékeket és toxinokat is feloldja és kiüríti a testünkből, amiktől az egyszerűbb méregtelenítő diétákkal vagy böjtökkel nem tudnánk megszabadulni.

A Spirulina aktív hatóanyagai együttesen kedvezően befolyásolják a leromlott, rossz fizikai állapotban lévő szervezet regenerációját, valamint a szervezet kiegyensúlyozott működését, a jó közérzet fenntartását.



A termék szárazanyag-tartalma 93-97%. 
A Spirulina tabletta, kapszula, és por formájában kerül forgalomba.  
 
Van-e ellenjavallat?

A Spirulinát a természeti népek évszázadok óta élelmiszerként fogyasztják. A fogyasztásából eredő mellékhatást, vagy egészségre káros tüneteket nem figyeltek meg. Ez egybevág az Egészségügyi Világszervezet, a WHO véleményével, mely szerint fogyasztása minden korosztály számára ajánlott.

A Spirulina és a Ganoderma kombinációja

A Ganodermában 400 féle, a Spirulinában 2-300 féle, a kettőben együtt 6-700 féle bioaktív tápanyag van. A Spirulina és a Ganoderma biológiailag aktív anyagai kiegészítik egymást. A Ganodermában és a Spirulinában eltérő poliszacharidok fordulnak elő, valamennyi hatékonyan támogatja az immunrendszert. A Ganoderma alacsonyabb fehérjetartalmát, és omega 3 zsírsav hiányát, a Spirulina magas fehérje-, és aminosav koncentrációja, valamint omega 3 zsírsav tartalma harmonikusan kiegészíti. A kettő együttes fogyasztása a szükséges tápanyagok széles spektrumát biztosítja az emberi szervezet számára.

"Ha a Ganoderma a király, a Spirulina a királynő." (Dato' Dr. Lim Siow Jin)


Szeretnél rendelni?