A spirulina
A maja civilizáció már a IV. századtól ismerte ezt a csodálatos, és igen tápláló algát....
A királynő
Az élővizekben termesztett, vagy vadon termett Spirulina tisztasága, táplálóanyag tartalma nem egyenletes, hanem változó.
Mivel a Spirulina jellemző tulajdonsága, hogy a vízben lévő szennyeződéseket magához köti, az élővizekből gyűjtött Spirulina fogyasztása aggályos.A DXN saját spirulina-farmja
A Spirulina tápanyag hozama oly magas, hogy nincs még egy olyan alga, vagy magasabb rendű növény, mely egységnyi területen képes a Spirulinához hasonló mennyiségű biomassza, szárazanyag, fehérje és tápanyag előállítására.
Éppen ezért egyre többet olvashatunk róla a mezőgazdasági és élelmiszeripari szakirodalomban is, mint szuper élelmiszerről, a tökéletes táplálékról, a jövő élelmiszeréről. Sőt, a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdasági - és Élelmiszer tudományi Karán Mosonmagyaróváron algatörzseket tartanak fenn és szaporítanak tudományos céllal. Nemzetközi kutatások folynak különböző algákkal - Spirulinával is -, mint a növénytermesztésben alkalmazható tápanyagokkal.
Az immunerősítés verhetetlen bajnoka a spirulina alga.
Mintegy 4000 hatóanyaga által - amelyek közül is említést érdemel a magas ásványi anyag, omega-3 zsírsav, Gamma-linolsav (GLA), fehérje és klorofill tartalma -minden túlzás nélkül elmondható, hogy Földünk talán legértékesebb tápláléka. De amiben szinte teljesen verhetetlen, az a spirulina alga immunerősítő hatása, hiszen a spirulina kiváló vírusellenes hatással is rendelkezik, tudományos kísérletek igazolják, hogy a herpesz-, influenza- és a HIV-vírusok terjedését is jelentős mértékben gátolhatja.
- Normalizálja a bélflórát, antibakteriális hatással bír.
- Csökkenti a vérnyomást.
- Megelőzi a szabad gyökök megjelenését.
- Csökkenti a lipid- és koleszterinszintet, helyrehozza a kolineszteráz aktivitását.
- Erősíti az immunrendszert.
- Ellenáll a rosszindulatú képződményeknek.
- Elősegíti a terhesség bekövetkeztét és normális lefolyását.
- Normalizálja az anyagcserét, többek között a fehérjéét.
- Segíti a szervezet pH-ját lúgossá tenni.
- Könnyen emészthető, természetes vas forrás!
- Természetes vitaminforrás!
- Vérképző és vitalitásnövelő.
- Méregtelenít.
- Csökkenti az étvágyat.
- Segíti az emésztést.
- Lúgosítva segíti a fogyást.
- Összetevői kedvezően befolyásolják az étvágytalan gyerekek növekedését.
Hivatalos források, szakirodalmak:
Spirulina füzet: Összeállította: Fődi Attila, Dr. Babulka Péter, Dr. Szabó László Gy.
Lapozd át a spirulinát bemutató füzetet itt!
A Spirulina: étrend kiegészítő
Összetevői:
1. Proteinek: fehérjék, részarányuk eléri a 60-70%-t. Könnyen beépülnek (65-80%), a sejtek fő építőanyagai. A fehérjehiány fáradtságot, étvágytalanságot, növéskéslekedést, és a vízegyensúly felborulását okozza.
2. 18 aminosav, köztük 8 pótolhatatlan.
3. Vitaminok: B1, B2, B5, B6, B9, B12, A, E, C, PP és mások.
4. Mikroelemek: vas, jód, kalcium, nátrium, kálium, réz, magnézium, mangán, cink, foszfor, szelén, króm, vanádium. A króm a perifériás idegrendszer számára nagyon hasznos. A vanádium részt vesz a zsír- és szénhidrát-anyagcserében, a krómmal együtt javítja az inzulin-anyagcserét, serkenti az inzulin termelését. A szelén sorvasztja a ráksejteket, lassítja az öregedést.
5. Nukleinsavak (DNS és RNS), amelyek a legfontosabb funkciókat töltik be a genetikai információ tárolásában és átadásában.
6. Klorofill: a szerves vas forrása. Zöld vérnek is nevezik. Méregtelenítő hatással rendelkezik, megtisztítja a vért az ártalmas anyagoktól és a salakoktól.
7. Enzimek: serkentik a bőr anyagcseréjét és a sebek gyógyulását, feltétlenül szükségesek az emésztéshez, az agy működéséhez, a szervek és a szövetek regenerációjához. Minden szerv és szövet rendelkezik saját enzimkombinációval, mert minden egyes enzim csak egy biokémiai folyamatot aktivál. Az enzimek nagyon hőérzékenyek, és magas hőmérsékleten bomlásnak indulnak. Emiatt ahhoz, hogy a szervezet elegendő enzimmennyiséghez jusson, nyers élelmiszereket kell fogyasztani.
8. Többszörösen telítetlen zsírsavak - köztük a gamma-linolénsav, amelyet az Omega-6 típusú savakhoz sorolnak. Csökkenti a magas vérnyomást, részt vesz a zsír anyagcseréjében, serkenti a sejtek szaporodását, erősíti az immunrendszert, megelőzi a gyulladásos folyamatokat, a szív- és érbetegségeket.
9. A fikocianin lassítja a rákos sejtek szaporodását, serkenti az immunrendszert.
10. Mannitol.
11. A Q10-hez hasonló koenzim az ételből energiát nyer és elosztja azt a szervezet minden egyes sejtjében.
Miért érdemes spirulinát fogyasztani?
Afrika középső részén, a Csád-tó vidékén a bennszülöttek nem ismerik a modern kor betegségeit - szinte mindig egészségesek, és majdnem mindegyik hosszú életű. Az életmódjukat kutatva a tudósok megfigyelték, hogy a bennszülöttek az étkezésekhez a tóban található vízinövényeket is felhasználják. Ezeket a növényeket is spirulinának hívják.
Az algákban az élethez szükséges szinte minden anyag megtalálható, természetes egyensúlyba rendezve. Egyetlen mesterséges vitaminokkal, ásványi anyagokkal ellátott étrend-kiegészítő sem tudja utánozni ezt a természet alkotta összhangot.
A spirulina alga több mint 100 éltető anyagot tartalmaz. Vitaminokat, ásványi sókat, fehérjéket, és más alap szükségleteket kielégítő anyagokat.
A spirulina a legértékesebb és a legharmonikusabb táplálék az emberi szervezet számára, 1 grammja egyenértékű 1 kg zöldség tápértékével.
1 g Spirulina tápláló anyag tartalma 1 kg zöldségének felel meg, ráadásul lágy, vékony sejtfala miatt, könnyebben emészthető, mint a zöldségek. A táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek előszeretettel "superfood", azaz "szuper élelmiszer" jelzővel illetik. Közismert, hogy a Spirulina a NASA űrhajósainak étrendjében is szerepel. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO, gyermekek és felnőttek számára is biztonságos, tápláló élelmiszerként javasolja a Spirulina fogyasztását. A Spirulina bőséges tápanyagforrás, esszenciális aminosavakban gazdag. Ezért fogyasztása csökkenti az éhségérzetet, elősegíti az egészséges testsúly kialakulását.
A Spirulina biológiailag aktív hatóanyagai
- 18 féle aminosav, benne valamennyi esszenciális aminosav,
- vitaminok; B1, B2, B5, B6, B9, B12, A, E, C, béta-karotin.
- ásványi anyagok;
- mikroelemek;
- pigmentek; fikocianin, klorofill,
- nagy molekulasúlyú poliszacharidok,
- szulfolipidek,
- zsírsavak; omega 3, és omega 6
A poliszacharidok, a fikocianin és a béta-karotin támogatják az immunrendszer működését. Fokozódik a csontvelő aktivitása, megnő a makrofágok és a T-limfociták száma, aktívabban és nagyobb számban pusztítják el a kórokozókat. A vörösvértestek száma is emelkedik, ez segíti a sejtek oxigénhez jutását, és természetes működését. A fikocianin gyulladáscsökkentő, és fájdalomcsillapító hatású.
A klorofill méregtelenítő hatású, segíti a sejtek regenerálódását, lassítja az öregedést. Az omega 3 csökkenti a káros koleszterin szintet. Gátolja a vérlemezkék összetapadását, ezzel megelőzi a vérrögképződést. Ezáltal csökkenti mindazon kórképek előfordulásának esélyét, amelyekben a vérrögképződés szerepet játszik (trombózis, embólia, infarktus, valamint stroke).
A klorofill elősegíti a máj, az epe, a vastagbél, a teljes emésztőrendszer, a nyirokrendszer (nyirokvezetékek, nyirokcsomók), a légzőszerveink (tüdő, légcsövek, orr, orrüreg, torok), a vizeletkiválasztó rendszer (vesék, hólyag, húgycső), a bőr (verejték-, könny- és faggyúmirigyek) méregtelenítési folyamatait.
Olyan alapos méregtelenítést végez, hogy azokat a régóta elraktározott és zsírral körbevett savas melléktermékeket és toxinokat is feloldja és kiüríti a testünkből, amiktől az egyszerűbb méregtelenítő diétákkal vagy böjtökkel nem tudnánk megszabadulni.
A Spirulina aktív hatóanyagai együttesen kedvezően befolyásolják a leromlott, rossz fizikai állapotban lévő szervezet regenerációját, valamint a szervezet kiegyensúlyozott működését, a jó közérzet fenntartását.
A termék szárazanyag-tartalma 93-97%.
A Spirulinát a természeti népek évszázadok óta élelmiszerként fogyasztják. A fogyasztásából eredő mellékhatást, vagy egészségre káros tüneteket nem figyeltek meg. Ez egybevág az Egészségügyi Világszervezet, a WHO véleményével, mely szerint fogyasztása minden korosztály számára ajánlott.
A Spirulina és a Ganoderma kombinációja
A Ganodermában 400 féle, a Spirulinában 2-300 féle, a kettőben együtt 6-700 féle bioaktív tápanyag van. A Spirulina és a Ganoderma biológiailag aktív anyagai kiegészítik egymást. A Ganodermában és a Spirulinában eltérő poliszacharidok fordulnak elő, valamennyi hatékonyan támogatja az immunrendszert. A Ganoderma alacsonyabb fehérjetartalmát, és omega 3 zsírsav hiányát, a Spirulina magas fehérje-, és aminosav koncentrációja, valamint omega 3 zsírsav tartalma harmonikusan kiegészíti. A kettő együttes fogyasztása a szükséges tápanyagok széles spektrumát biztosítja az emberi szervezet számára.
"Ha a Ganoderma a király, a Spirulina a királynő." (Dato' Dr. Lim Siow Jin)
Szeretnél rendelni?