A noni

A noni gyümölcs leve egészséget elősegítő táplálék-kiegészítőként lassanként bekerült az emberek napi étrendjébe.

Kínában, Indiában és Polinéziában több mint 2000 éve használják a gyógyításban. 

A Csendes-óceán szigetvilágában különös becsben tartják, és mint a kutatások bebizonyították, nem véletlenül. Nagy mennyiségű proxeronint tartalmaz, 800-szor annyit, mint az ananász. Ezt a tápanyagot az emberi szervezet xeroninná alakítja át, olyan anyaggá, amely nélkülözhetetlen az anyagcsere folyamatok zavartalanságához.

A noni hatása szervezetünkre: 

Jó hatással van a hangulatra, és növeli az energiát.  

Egyéb hatásai:

Immunrendszer
A noni támogatja az immunrendszert, ezáltal erősíti a szervezet természetes ellenálló képességét a betegségekkel, fertőzésekkel szemben.

Keringés
Kiváló antioxidáns, segít a szervezetnek megszabadulni a káros szabad gyököktől és növeli az energia szintet.

Emésztés
Támogatja a megfelelő emésztést, segíti a tápanyagok jobb felszívódását a sejtek szintjén.

Metabolikus rendszer
Erősíti az anyagcserét, így megnövekedett energiát és vitalitást nyújt.

Egyéb előnyök
A hajnak és bőrnek egészséges ragyogást biztosít.
Ide tartozik továbbá a szellemi frissesség, a fokozott figyelem és nagyobb fizikai teljesítmény elősegítése.

1. Antioxidáns hatás
A szabad gyökök a sejtek oxidációját idézik elő, ami növeli a betegségek kockázatát. A noniban lévő antioxidánsok megkötik a szabad gyököket, ezáltal védenek a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák ellen.

2. Gyulladás csökkentés
A noni gyümölcs főként sokízületi és degeneratív ízületi gyulladás esetén enyhíti a tüneteket. Más gyulladásos betegségek ellen, mint a pikkelysömör, az ekcéma, az akne, az asztma, a bőr- és a bélgyulladás, szintén érdemes használni. Főleg a béta-szitoszterol, a terpének, a telítetlen zsírsavak, az enzimek és az alkaloidok közül pedig a proxeronin vesznek részt. Csökkentik a gyulladás tüneteinek kialakulásáért felelős prosztaglandinok termelését, és védenek a szabad gyökök ellen.

3. Bőrvédelem
A noni bőséges forrása olyan tápanyagoknak, amelyek javítják a bőr állapotát. Védenek a sejtkárosodás és ezáltal az öregedés ellen. Hagyományosan használták sérülések és bőrbetegségek kezelésére. Hatékony fekélyek, gombás fertőzések, és a fejbőr kórokozók által kiváltott betegségei esetén. Samponként alkalmazva hidratáló hatást fejt ki, és a fejtetűt is elpusztítja.

4. Fájdalomcsillapítás
A noni fájdalomcsillapító hatásának oka a xeronin és a sejtek közötti kapcsolat. A xeronin megfelelő körülményeket teremt a sejtek számára, ezáltal javítja a közérzetet, az agynak olyan üzeneteket küld, amelyek révén enyhül a fájdalom. Alkaloidái fokozzák a sejtek ópiát-receptorainak érzékenységét, a telítetlen zsírsavak pedig csökkentik a fájdalomkiváltó prosztaglandin termelést.

5. Antibakteriális
Bár nem jelent alternatívát az antibiotikumokra, a noni aktív összetevői, főként az antrakinonok, a szkopoletin és a terpének könnyedén leszámolhatnak a gombákkal és a baktériumokkal.

6. Antidepresszáns
A noni fokozza a melatonin és a szerotonin hormon termelődését. A szerotonin a hangulatot, az érzelmeket, az alvást befolyásolja, hiánya depressziót idézhet elő. A melatonin a cirkadián ritmust szabályozza, segíti az elalvást, az éjszakai pihenést és javítja a hangulatot.

7. Magas vérnyomás
A noni nagy mennyiségben tartalmaz fitonutrienseket, szelént és C-vitamint, melyek megakadályozzák, hogy szabad gyökök károsítsák az erek falát és szkopoletint, amely csökkenti a magas vérnyomást. A xeronin harmonizálja a sejtek működését, csökkenti a stresszt és ennek eredményeként a vérnyomást is. Megtalálható benne a triptofán aminosav is, amely a véráramba kerülve eljut a sejtekhez, és elősegíti más anyagok, pl. a szerotonin termelődését, amely szintén vérnyomáscsökkentő és kedélyjavító hatású.

8. Anyagcsere
A noni a legújabb szuper élelmiszer az anyagcsere szempontjából. Javítja az emésztést, szabályozza az anyagcsere folyamatokat és vércukorszintet. Serkenti az emésztést (az antrakinonok hatására). Rostjai csökkenthetik az egyszerű cukrok bevitelét, ennek eredménye a vércukorszint lassú és fokozatos emelkedése étkezés után.

9. Ízületi gyulladás
A noni csökkenti a gyulladásokat, erősíti a csontokat és az ínszalagokat. Hatásainak tesztelése ízületi gyulladás ellen hosszú időt vesz igénybe, de úgy tűnik, a betegek megkönnyebbülnek, ha a szokásos napi adagot fogyasztják belőle.

10. Energianövelés
A polinézek hagyományosan használták a nonit az energia növeléséhez és fáradtság ellen. A vizsgálatok szerint a noni fizikai aktivitást fokozó, állóképességet javító és kimerültség elleni hatásával nagyban javítja az életminőséget.

11. Allergia
Magas flavonoid tartalma miatt gátolja az allergiás reakciót kiváltó hisztamin felszabadulását, és csökkenti az ödéma képződést a nyálkahártyákon (orrdugulás, fulladás).

12. Csökkenti a daganatos sejtek szaporodását
A damnacantal gátolja a daganatgének hatásának érvényre jutását, és elősegíti a hibás sejtek mielőbbi lebontását és kitakarítását. Az utóbbi funkciót támogatják az immunrendszer által nagyobb mennyiségben termelt gamma-interferon, a tumor-nekrózis faktor (TNF) és az interleukinek is. "Néhány probléma, amelyeket a noni gyümölcs fogyasztása kedvezően befolyásol: magas vérnyomás, menstruációs görcsök, ízületi gyulladások, gyomorfekély, rándulások, sérülések, depresszió, szenilitás, emésztési zavarok, érelmeszesedés, véredény problémák, drogfüggőség, fájdalomcsillapítás és még sok egyéb. Annak ellenére, hogy a fenti lista úgy fest, mint egy kitépett lap a Vándor Kuruzslók kézikönyvéből, mégis valószínűleg konzervatív. A noniban levő a szabad xeronin molekuláris szinten fejti ki hatását, és a sérült sejteket gyógyítja. Elsődleges funkciója a specifikus proteinek merevségének és formájának szabályozása. Mivel ezek a proteinek különböző feladatokat látnak el a sejten belül, érthető, hogy a noni hatása hihetetlenül széles körű fiziológiai reakciókat produkál."
Dr. Ralph Heinicke


Természetesen nem hozhat mindenkinek gyógyulást, mégis egy kísérleti teszten a 24000 páciens 77%-ának beszámolói alapján megállapíthatjuk, hogy a noni javulást eredményezett rákos megbetegedésekben, szív- és érrendszeri problémákban, cukorbetegség, és az immunrendszer működésének rendellenességei esetén.

  • A noni jelentősége abban rejlik, hogy aktiválja az agyban elhelyezkedő tobozmirigy működését. Ez a fontos mirigy az egyik olyan hely, ahol a szerotonin és a melatonin termelődik. A szerotonin és a melatonin nagy szerepet játszik az alvás, a hangulat és a testhőmérséklet szabályozásában. 
  • A noni stabilizálja a vércukor szintet, enyhíti a menstruációs görcsöket, és csökkenti a prosztata megnagyobbodásából eredő éjszakai vizelési kényszert.
  • A noni segíti a szervezetet önmaga gyógyításában az elegendő mennyiségű proxeronin biztosításával, amit a szervezet a xeronin nevű alkaloiddá tud alakítani. A xeronin az endorfinnal együtt részt vesz az ún. jó érzés - azaz wellness - receptor fehérje aktiválásában, és ennek köszönhetően a legtöbb ember jobban érzi magát és energikusabb a noni fogyasztása után.
  • A xeronin serkenti a boldogsághormonok, az endorfinok keletkezését. Ezek azok a testünkben termelődő vegyületek, amelyek jó hangulatunkról gondoskodnak.
  • Egy kísérlet bebizonyította, hogy a noni gyümölcs kivonatának nagy adagja hasonló hatással bír, mint a morfiumszulfát, és még függőséget sem alakít ki.
  • Ezenkívül képes megkötni a szerotonint, ezért segít a depressziósokon, és sikeresen alkalmazható a drog-, alkohol- vagy nikotinelvonási tünetek esetén is!
  • A noni gyümölcs egy másik hatóanyaga, a skopoletin, a szív- és keringési rendszerre gyakorol jó hatást, illetve gyulladásgátló tulajdonságai miatt segít allergia esetén, míg a damnacanthal gátolja a rákos sejtek növekedését.
  • Fokozza a nitrogén-monoxid termelését, amely gátolja a kórokozók szaporodását.
  • Akármilyen gyógyszer mellett használható párhuzamosan. Ráadásul gyakran növeli a szerek gyógyhatását, vagy csökkenti a káros mellékhatásokat!

Aki még nem fogyasztotta a Noni italt, először fel kell töltenie a szervezetét a noni hatóanyagával, a xeroninnal, amely a májban tárolódik. Ezt a feltöltő adagot célszerű 1-3 hónapig fogyasztani, utána érdemes a fenntartó adagra átállni. Növeljük az adagot háromnaponként egy evőkanállal, mindaddig, míg nem érezzük a pozitív hatást. Ha elértük a kívánt eredményt, az adagot fokozatosan csökkenthetjük. A három hónap utáni ún. fenntartó dózis, napi 2 evőkanál.

Az üveg 285 ml és 1 hétre elegendő mennyiséget tartalmaz, ez természetesen az egyéni fogyasztási mennyiségtől függ. A fogyasztandó mennyiség normál esetben (fenntartó dózis) 30 ml naponta, ezt célszerű 2 részletben elfogyasztani, reggel és este.

A legeredményesebb a hatása, ha étkezés előtt fél órával, üres gyomorra isszuk, ezen belül is a reggeli éhgyomorra történő mennyiség a legfontosabb, mert kutatások igazolták, hogy a gyomron keresztül a béltraktusba áthaladó Noni Juice-ban található pro-xeroninból a bél falán található enzimek hatására átalakuló xeronin ekkor szívódik fel a leghatékonyabban. 

Mennyi ideig lehet inni a Noni italt, és ki fogyaszthatja?

Bárki ihatja a Nonit, férfi vagy nő, fiatal vagy idős ember. A statisztikák szerint általában 10-ből kilenc fogyasztónak minden esetben használ. Az orvosok, hisznek abban, hogy ha eleget, és megfelelő ideig iszunk belőle, akkor a várt javulás nem fog elmaradni.

Mindenki másként reagál: néhányan már napokon belül érzékelik a különbséget, míg másoknál hosszabb időt vesz igénybe a termék eredményességének jelentkezése. A gyakorlat azt mutatja, hogy a fogyasztók 25%-a esetében hozzávetőleg az észrevehető különbség jelentkezése 3 hét, vagy annál valamivel kevesebb idő alatt jön létre, 50%-nál 4-8 hét alatt történik meg, míg a fennmaradó 25% esetében még tovább kell várni, de a tapasztalatok szerint ha 6 hónapon belül sem jelentkezik pozitív változás, akkor célszerű abbahagyni az ital fogyasztását. 

Ezen okokból kifolyólag, az orvosok azt ajánlják, hogy mindenki igya a Nonit minimum 90 napig.

Nem szabad azt remélni tőle, hogy minden egyéb kezelés nélkül minden bajra jó és még a rák is hamar meggyógyul tőle. Az enzimek és a benne található vitaminok, alkaloidok valóban hatékonyan támogatják sejtjeinket és immunrendszerünket, de felelőtlenség lenne azt állítani, hogy minden bajra gyógyírt jelenthetnek. Ezért, ha valaki betegségének kezelésére szeretné használni, okvetlen konzultáljon róla orvosával, egészségmegőrzésre azonban bárki kipróbálhatja!